Terug naar overzicht


Zwamkar

Zwamburg kweekt oesterzwammen op koffiedik, hiervan laten wij verschillende producten maken.

Zwamburg kweekt sinds april 2015, eetbare paddestoelen op reststromen van Limburg. De koffiedrab is een lokale reststroom die massaal wordt weggegooid maar nog ontzettend veel organische waarde heeft. Hiervoor passen wij de Blauwe Economie toe, dat wil zeggen dat we lokale grondstoffen gebruiken en ons afzet gebied ook lokaal is. Daarnaast zorgen wij ervoor dat we geen afvalstromen hebben en worden onze reststromen weer opnieuw gebruikt voor andere producten. De Pleurotus ostreatus kan hieruit een gezonde, smaakvolle en eiwitrijke oesterzwam produceren. Door deze te vervangen of mengen in bestaande producten worden deze niet alleen gezonder maar zal de smaak ook verbeteren door het umami (natuurlijke smaakversterker) gehalte van deze paddestoel.

In onze nieuwe kwekerij kweken wij hoofdzakelijk oesterzwammen voor onze eigen ontwikkelde producten zoals de Zwambal, Zwamkroket, Oesterzwammen ravioli, Mushroom & Beefburger, BBQ-worst en Oesterzwammen-Spelt-Pasta. Deze producten zijn tot stand gekomen door middel van samenwerkingen met lokale partners. Daarbij serveren wij veelal onze zelfgemaakte veganistische yoghurt-mayonaise met honing-mosterd en dille.

Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat onze eigen reststromen verwerkt worden te eetbare producten maar ook de reststromen van onze partners.

Sinds 2016 doen wij verschillende festivals met onze Zwamkar, zo hebben wij op 90’s outdoor, Essential Indoor en Outdoor, Bospop, INKOM, ToFF festival, PULP, Feest der Verwondering en verschillende streekmarkten gestaan.

Voor 2020 hebben wij een nieuwe grotere foodtruck (oliebollenkraam) aangeschaft met grotere friteuses op gas. Hierdoor zal het stroom verbruik lager uitvallen maar komt er wel een extra grillplaat bij.

Video